Vitorlatakarók

Szerepük nagyon fontos, merthogy a vitorlák nem UV-állóak. Az UV- sugárzás már egy-két év alatt is jelentős állapotromlást okoz a vitorla anyagában. A legjobb megoldás az lenne, ha a feltekert (nem hajtott!) vitorlák egy hosszú csőzsákban várnának minket a következő használatig.
De lássuk be, hogy ez kevesüknek adatik meg. Legalább egy vitorlatakaróval védjük meg a nyári napsütéstől, viharoktól. Sajnos téli kikötőlátogatásaink során szoktunk találkozni a hajón felejtett, odafagyott vitorlákkal is.

A hajón tartott orrvitorlákat kétféleképpen védhetjük meg. Orrvitorla takaró: erősen UV álló ponyvaanyag, színe a hajóhoz választható. Zipzárral, összehúzó kötélzettel, amelyet felhúzásnál gondosan meg kell húznunk több lépcsőben mert különben a viharokban képes elmozdulni a vitorlán, ami a varrások kidörzsölését okozhatja. Vagy a vitorla hátsó és alsó élén felvarrt UV védő. Ez azonban könnyűszeles és versenyvitorláknál nem ajánlott.

Nagyvitorla takarók: Lazy Jack: használata nagyon kényelmes, főleg ha az ember sokat vitorlázik egyedül. A kötelek közt a ponyvába nagyon gyorsan be tudjuk hajtogatni a vitorlát. Ezt a rendszert normál (élköteles) és szabad alsó éles nagyvitorlánál is tudjuk használni. A vitorlatakaró rögzítése lehet többféle módon fixen szerelve vagy könnyen oldható kötéssel is.

Nem utolsó sorban megemlítenénk a hagyományos nagyvitorlatakarókat, amelyeket a baumra rákötözött nagyvitorlán egy mozdulattal átdobunk, a baum alatt pedig önmagához rögzítjük (csat, patent, tépőzár, stb.).

Vitorlái védelmében is állunk rendelkezésére!Valid XHTML 1.0 Transitional